Aj nájom sa môže predražiť. Na čo si dať pozor?

Aj nájom sa môže predražiť. Na čo si dať pozor?

31. júla

Pri vytváraní nájomnej zmluvy je dobré si v podmienkach nájmu uviesť presné povinnosti a práva oboch strán. Pokiaľ sa tak neudeje, môžu neskôr vznikať problémy, ktorými trpí jedna alebo druhá strana. Jedná sa najmä o investíciu do bytu, ktorý je v nájme. Kto má čo zaplatiť? To je otázka, ktorú rieši mnoho nájomníkov a prenajímateľov.

Pri užívaní bytu treba rátať s tým, že nebudete platiť len nájomné, ktoré je pre záväzné a zmluvne dané. Zväčša dochádza k zvyšovaniu nájmu, ktoré má podobu inflačnej doložky, čo umožňuje prenajímateľovi zvyšovať nájom o infláciu každoročne. Táto skutočnosť však musí byť uvedená v zmluve. Nájomné sa však môže aj znížiť, ak sa napríklad neodstráni nahlásená závada alebo v dôsledku určitých skutočností dôjde k zhoršeniu užívania bytu.

Ďalšou položkou nájmu môžu byť úhrady za energie, respektíve za služby spojené s užívaním bytu. Na základe vyúčtovania môže prenajímateľ vrátiť preplatok, alebo pýtať doplatenie nedoplatku podľa skutočnej spotreby.

Cena nájmu sa môže zvyšovať aj v prípade omeškania platieb nájomného. Pokiaľ nezaplatíte načas, prenajímateľ má nárok na poplatok z omeškania, aj keď nie je zmluvne dojednaný, nakoľko vzniká priamo zo zákona.

Nájomca musí rátať aj s tým, že jeho povinnosťou je aj platiť takzvané drobné opravy, ktorých cena neprevýši sumu 6,64 eur, pokiaľ nie je v zmluve dohodnuté inak. Závady a poškodenia, ktoré vznikli inak ako bežným opotrebením, musí nájomca odstrániť na vlastné náklady. Taktiež aj náklady na bežnú údržbu bytu sú v réžii nájomcu.

Pokiaľ však chcete vykonávať stavebné úpravy, tie je potrebné vopred komunikovať a konzultovať s prenajímateľom, inak budete musieť byt vrátiť do pôvodného stavu na vlastné náklady. Pri dohode s prenajímateľom však môžete žiadať úhradu nákladov spojených s rekonštrukciou v plnej výške.

Vytvorené v systému CHYTRÝ WEB MAKLÉRA

Tomawell s.r.o. © 2024

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie